Направи запитване

Компас Инвест – бутиковата инвестиционна компания, отличена с престижната награда в сферата на доверителното управление „Best Wealth Management Provider 2022”

Дек. 09, 2022

Компас Инвест бе отличена с престижна награда от международната организация World Finance и бе обявено за „Best Wealth Management Provider 2022“ за България.

Наградите на World Finance оценяват инвестиционните компании по тяхната висока отдаденост и професионализъм при предлагането на инвестиционни възможности, прилагането на иновативни решения и постигнатия успех.

През годините World Finance са отличили компании като: Merrill Lynch, Eurobank, HSBC Global Asset Management, ABN AMRO, BNP Paribas Wealth Management и др.

„Изключително горди сме, че нашите усилия, експертиза, отговорност и мотивация са възнаградени. Благодарим за доверието на нашите клиенти. За пореден път доказваме, че Компас Инвест АД е най-добрият избор, особено в сферата на доверителното управление", коментира Ивайло Ангарски, изпълнителен директор на дружеството.

Компас Инвест е водеща компания в управлението на финансови активи от 2007г. и притежава пълен лиценз от КФН за извършване на дейност като управляващо дружество. Услугите, които предлагаме са подходящи както за институционални и корпоративни инвеститори, така и за индивидуални клиенти.

Към настоящия момент Компас Инвест управлява над 125 млн. лева в диверсифицирани индивидуални портфейли от ценни книжа на международните капиталови пазари, както в 7 договорни фонда с различни инвестиционни стратегии и ниво на риск.

Разговаряме с Изпълнителния директор Ивайло Ангарски и Главния инвестиционен мениджър на дружеството Драгомир Великов относно успеха и какво реално стои зад него.

Разкажете малко повече за Компас Инвест. Какво Ви мотивира при стартирането на този бизнес преди повече от 16г.?

Д. Великов: Аз съм повече от 25 години изцяло в света на инвестициите. Личната ми мотивация дойде още в началото на 90-те. Тогава темата за управление на парите беше все още нова. Излeзе култовият филм „Wallstreet” и серийният „Градът на капитала“ и като че ли това запали интереса на много хора по това време и направи темата за инвестициите атрактивна. Допълнително, ниското ниво на проникване на инвестиционните услуги в България и Централна и Източна Европа в сравнение със страните от Западна Европа и другите развити държави, говори за потенциала на растеж и нуждата от инвестиционни продукти в бъдеще. Постепенно изградих кариерата си на финансист като преминах през търговия с държавни ценни книжа, инвестиционно банкиране и консултиране, и логично през 2011 година взехме решение с Иво Ангарски да придобием управляващо дружество.

И. Ангарски: Точно преди 20 години се сбъдна една дългоочаквана от мен мечта, когато започнах работа в един от най-големите по това време търговски отдели в света на инвестиционните банки – този на Dresdner Kleinwort Wasserstein във Франкфурт. В този период се запознах и с Драгомир Великов, с когото бяхме насрещни страни по много сделки с финансови инструменти и с течение на времето разбрахме, че имаме много сходни виждания за глобалните пазари. Неслучайно през 2010 година, когато повечето управляващи дружества и инвестиционни посредници изпитваха затруднения след фалита на Лимън Брадърс, именно с Драгомир съзряхме потенциала за растеж на Българския пазар за управление на активи под формата на доверително управление. Само година по-късно вече бяхме придобили управляващо дружество с пълен лиценз, три взаимни фонда и стойност на активите под санитарния минимум за оцеляване на лиценза – де факто трябваше да започнем от под чертата. Това още повече ни мотивира да предложим на българския пазар най-доброто от световните практики в доверителното управление с уникалния за нас индивидуален подход и грижа за всеки клиент, за да отговорим на все по-голямото търсене от страна на българските фирми и граждани на професионално управление на свободни парични средства.

 

Какво представлява услугата Доверително управление? Какви други инвестиционни възможности предлага Компас Инвест?

Д. Великов: Услугата представлява професионално управление на индивидуални портфейли от финансови инструменти, с цел постигане на по-висок доход върху свободните средства. Тя е подходяща за институционални инвеститори, корпоративни клиенти и физически лица със солидни спестявания.

И. Ангарски: Тук можем да направим аналогия с професионално ушит по поръчка костюм от висококачествени материали. В самото начало се определя инвecтитopcĸия пpoфил, въз основа на възpacт, paзмep нa cвoбoднитe cpeдcтвa, инвecтициoнни цeли, oчaĸвaния зa дoxoднocт, ниво нa тoлepaнтнocт ĸъм pиcĸ, вpeмeви xopизoнт, изиcĸвaния зa лиĸвиднocт и дp. Едва тогава и след детайлни обсъждания с клиента се пристъпва към структуриране и управление на индивидуалния инвестиционен портфейл. През целия процес се водим от най-високите стандарти в индустрията. Също така попадаме под стриктния контрол на Комисия по финансов надзор. Уникалното предимство са синхронът и балансът, които постигаме в това клиентите да не губят контрол върху парите си и същевременно да получат най-добрата и професионална грижа за свободните им средства спрямо индивидуалните им нужди.

В допълнение, Компас Инвест управлява седем взаимни фонда с различни инвестиционни стратегии и толерантност към риска, за да отговори на нарастващото търсене на иновативни тематични фондове. Към два от тях – ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект – предлага и Спестовен план с минимална месечна вноска от 40лв.

 

Както знаем инвестициите носят със себе си и определен риск. Какъв е вашият подход към управлението на риска и осигуряването на възможно най-добра възвращаемост за клиентите?

Д. Великов: През годините разработихме вътрешно управление на риска в реално време въз основа на дългогодишен опит и световни практики. Редовно наблюдаваме портфейлите на всеки един клиент, следваме стриктни правила за спиране на загубите. Имаме предварително дефинирана стратегия за излизане, за да увеличим максимално възвръщаемостта на инвестицията.

За да минимизираме риска, екипът ни разчита на утвърдени международни партньори, опитни инвестиционни посредници. Ефективният избор на обем на търговията и диференциацията между основни и търговски позиции също допринасят към намаляване на риска.

И. Ангарски: Прилагаме активен мониторинг за управление на риска. Това включва ежедневно дискусии за анализ на последните пазарни развития, наблюдение на пазара, за да оценим различни фактори, които влият върху портфейлите. Стратегическият седмичен пазарен преглед също играе роля при минимизиране на риска. Други световно утвърдени практики, които и ние прилагаме, са редовните стрес тестове, анализът на чувствителността и най-лошият сценарий. Това е и една от причините да сме горди носители на тазгодишната награда на World Finance.

 

Какво отличава Компас Инвест от вашите конкуренти? Защо сте най-добрият избор за вашите клиенти?

И. Ангарски: За да се откроим сред конкурентите, подходът ни е гъвкав, с цел да предлагаме индивидуални решения според нуждите на нашите клиенти. Постоянно оптимизираме инвестиционните стратегии. Всеки наш клиент има свои собствени уникални рискови предпочитания и нужди от ликвидност и доходност. Нашата цел е да изградим портфолио, което напълно отговаря на техните изисквания, както и на установените регулации. Клиентите имат достъп до високо професионален екип от консултанти.

Като наградени за „Най-доброто управляващо дружество в сферата на доверителното управление за България 2022г.“ и един от водещите независими мениджъри на активи в България, основният ни фокус е да продължим предоставянето на най-добрите в класа бутикови услуги за управление на богатство на всички наши клиенти.

 

Свържете се с нас!

02/439 01 33

marketing@compass-invest.eu