Направи запитване

Чака ни още една позитивна година за акциите

Яну. 20, 2021
Чака ни още една позитивна година за акциите

Чака ни още една позитивна година за акциите заради това, че просто няма алтернативи. Все повече хора са склонни да се обръщат към по-рисковите активи и това ще доведе до все по-голям интерес към акциите. Това заяви Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на Compass Invest, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„2020 г. беше много волатилна година, а централните банки проактивно реагираха и още повече успяха да стабилизират пазара и да не допуснат една по-голяма икономическа криза“.

По думите на Великов някои от държавите вече минаха на предкризисните нива на икономическите показатели.

"Фискалните стимули на правителствата и на централните банки бяха едно от най-важните неща, които се случиха миналата година. Това доведе до покачване на всички сигурни активи и до нарастване на интереса към по-рисковите активи. Така все повече инвеститори започнаха да навлизат на пазара".

„Много се говори за това, че богатите стават все по-богатите. А една от причините за тази тенденция е инвестирането в акции и бизнеси“, обясни гостът.

"Хората трябва да инвестират, а не само да се надяват на спестовни продукти".

Според Драгомир Великов сред най-печелившите активи на 2021 г. и на 2022 г. ще бъдат тези, които са свързани с финтех, облачни услуги и големи бази данни.

По думите на главен инвестиционен мениджър на Compass Invest суровините винаги са били добър хедж срещу инфлацията, но въпросът е кога ще видим инфлацията.

"Така или иначе суровините имат място в един портфейл", каза още той.

Великов подчерта, че факторите, които ще оказват влияние върху търговията през тази година са същите от 2020 г., като се има предвид, че не се очаква промяна в политиките на централните банки, фискалните стимули ще продължат.

"А досегашните политики ще подпомагат търсенето на високодоходни активи".

Драгомир Великов коментира още, че от създаването на Compass Invest, идеята е да бъде дългосрочен инвеститор.

„Инвестираме в компании, които растат по-бързо отколкото средното развитие на света. Пандемията беше един катализатор, който ни помогна. Видяхме реалната полза от компаниите, в които бяхме инвестирали преди. Covid-19 помогна да се види как ще изглежда технологично нашето бъдеще през следващите няколко години. И понеже ние сме позиционирани в този сектор, имаше позитивен елемент от търсенето на този тип услуги. Темите и глобалните тенденции, които ние се опитваме да идентифицираме са демографското развитие, устойчивия растеж и технологичното развитие“, казва Великов.

Целия разговор вижте във видеото.