Направи запитване

Цената на един дял от ДФ „Компас Глобъл Трендс“ поскъпна с 9.93% спрямо началото на годината към края на октомври

Ноем. 08, 2019
Месечен бюлетин 10.2019
С цена на един дял от 1.1732 лв. ДФ „Компас Глобъл Трендс“ отбеляза доходност от 1.56% за месеца. За същия период водещите индекси върху акции в повечето географски региони също отчетоха повишение, като широкият щатски индекс S&P 500 достигна нов исторически връх. Въпреки оптимизма през последния месец геополитически рискове остават повишени, което заедно с текущата фаза на икономическия цикъл обосновава сравнително по-консервативен подход. Съответно фондът стартира месеца с по-ниска експозиция към акции (ефективни 50%) с цел да се намали риска и да се инициират позиции на атрактивни нива при евентуална пазарна корекция.
 
На фона на впечатляващите резултати за изминалото тримесечие с най-значителен ръст на акциите си през октомври се отличиха: китайската компания, предлагаща извънучилищни уроци и обучения TAL Education (+22.06% в лева), производителят на графични процесори NVIDIA (+12.74% в лева), френската компания за луксозни стоки Kering (+10.18% в лева), производителят на iPhone Apple (+8.43% в лева) и китайската платформа за онлайн пазаруване JD.com (+7.80% в лева).
 
Въпреки че централните банки продължават подкрепящата си парична политика редица рискове все още са налице. Освен подписване на първа фаза от споразумението между САЩ и Китай, чиито параметри предстои да бъдат изяснени, геополитическият риск остава завишен. Заедно със забавянето на най-големите глобални икономики несигурността на финансовите пазари изглежда да продължи. Следвайки стратегията на ДФ „Компас Глобъл Трендс“ за инвестиции в акции на компании с потенциал за растеж в дългосрочен план, мениджмънтът на фонда се фокусира върху качествени бизнеси устойчиви на влиянието на краткосрочни външни фактори.
 
Ако желаете да се запознаете по-подробно с представянето на ДФ Компас Глобъл Трендс през септември, както и да получите повече информация относно развитието на глобалните финансови пазари и очакванията на мениджмънта, моля кликнете ТУК за да разгледате целия бюлетин в PDF формат.
 


С Уважение,
Екипът на УД „Компас Инвест" АД