Направи запитване

Пазарите на акции за 3-та поредна година приключват с двуцифрен ръст в проценти

Яну. 12, 2022
Месечен бюлетин
Представянето на балансирания ни фонд Компас Фъндс Селект-21 вече става част месечния ни бюлетин.

С позитивен завършек на декември пазарите на акции приключиха трета поредна година с двуцифрен процентен ръст. Силни корпоративни печалби през изминалата година и продължаващ оптимизъм за 2022 г. задвижиха ръста при индексите върху акции. Не толкова позитивна беше обстановката за облигациите предвид покачващата се инфлация и очаквания за намаляване на стимулите от централните банки. Ключови въпроси за развитието на икономиката и действията на централните банки ще държат вниманието на инвеститорите и през предстоящата година.

През декември публикуваните данни в САЩ за продажбите на дребно бяха по-слаби от очакванията, докато индексите за индустриалното производство и услугите се повишиха. Инфлацията достигна 6.8% на годишна база през ноември, което е най-висока стойност от 1982 насам. Съответно Федералният резерв на САЩ (ФЕД) обяви намаляване на размера на изкупувани активи, като планът е до март 2022 да бъдат прекратени.

В Европа въпреки притесненията за рестрикции покрай Omicron варианта и отбелязаните спадове през ноември, индексите върху акции успяха да изпреварят тези в САЩ и Азия през декември. Инфлацията в еврозоната също е водеща тема, достигайки 4.9% през ноември. В отговор на нарастващите цени Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще намали покупките на активи по извънредната програма и съответно ще ги преустанови след март 2022. Засега не са прогнозирани увеличения на лихвите от ЕЦБ.

И докато в Европа и САЩ централните банки насочват политиката си към намаляване на стимулите, в Китай стимулите се засилват. На фона на официалния банкрут на китайския имотен гигант Evergrande, и влошаващи се вътрешно търсене и продажби на дребно, подкрепата с мерки към фискалната и монетарната политика вероятно ще продължи и през 2022.

Очакванията за нови рекорди на корпоративните печалби през 2022 г. поддържат оптимизма за пазарите на акции. Темпът на растеж на печалбите обаче следва да се успокои след изминалите две години на повишена волатилност. Несигурността относно рестрикции заради Оmicron варианта, темпа на инфлация и паричната политика на централните банки продължават да бъдат сред основните рискове през предстоящата година. С премерен риск и диверсификация мениджмънтът на УД „Компас Инвест“ продължава да се фокусира върху поддържане на селекция от качествени бизнеси.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Глобъл Трендс"
ДФ „Компас Глобъл Трендс“ приключи месеца с цена на един дял от 1.6076 лв., което е -1.63% за месеца и ръст от 8.92% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 1 април 2014г.  до 31 декември 2021г.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Евроселект"
ДФ „Компас Евроселект“ приключи месеца с цена на един дял от 1.1003 EUR, което е 1.73% за месеца и ръст от 9.96% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 16 юли 2018г.  до 31 декември 2021г.


ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Фъндс Селект-21"
ДФ „Компас Фъндс Селект-21“приключи месеца с цена на един дял от 1.0294 BGN, което е 0.29% за месеца и ръст от 1.52% спрямо началото на годината.

Цена за един дял за периода от 26 юли 2018 г. до 31 декември 2021 г.


Запознайте се по-подробно с представянето на ДФ Компас Глобъл Трендс, ДФ Компас Евроселект и ДФ Компас Фъндс Селекте-21 през декември, и разберете повече относно развитието на глобалните финансови пазари и очакванията на мениджмънта ТУК.