Направи запитване

Новини

14.01.2021

Договорен фонд Компас Глобъл Трендс с доходност от 18.92% за 2020г. Поредна година с двуцифрена доходност за вложителите на фонда.

Управляващо дружество Компас Инвест АД регистрира ръст от 16.6% на  активите под управление във взаимни фондове към края на 2020 година, като с това достига 95.5 млн. лв. активи, разпределени в 7 фонда. Общо активите под управление на дружеството в колективни инвестиционни схеми и доверително управление възлизат на 123.4 млн. лв. в края на 2020 г. Високорисковият фонд Компас Глобъл Трендс е лидер по доходност през цялата 2020 година  с доходност от 18.92% за 12те месеца.

Научи повече
Месечен бюлетин
11.01.2021

Месечен бюлетин на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект и пазарен анализ към 31 Декември 2020 г.

След обявяването на готовите ваксини срещу COVID-19 през ноември, възходящото движение на пазарите на акции продължи и през декември. Катализатори на оптимизма през изминалия месец бяха поредица новини: начало на ваксинирането в САЩ, Европа и Великобритания, гласуването на допълнителни фискални стимули за икономиката, и Европейската централна банка, която увеличи и монетарните стимули. Появата на нов щам на вируса, увеличаването на броя заразени и налагането на допълнителни рестрикции не смутиха инвеститорите на фона на мерките от страна на централните банки и правителствата.

Пазарите на акции приключиха годината с оптимизъм за справяне с пандемията, което се отрази в ръст на щатските индекси за годината от 16.3% при широкият S&P 500 и 43.6% NASDAQ. Сред европейските индекси само германският DAX завърши годината с позитивен резултат от 3.5% на фона на спадове при индексите на останалите големи европейски икономики. Китайският индекс CSI 300 съответно отбеляза 27.2% ръст от за изминалата година. 

Научи повече
Месечен бюлетин
09.12.2020

Месечен бюлетин на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект и пазарен анализ към 30 ноември 2020 г.

Обявяването на три ваксини срещу COVID-19, както и на резултата от президентските избори в САЩ  през ноември окуражиха финансовите пазари. Най-силно засегнатите сектори и региони, отчели най-голяма загуба в стойността на акциите си от началото на годината, се радваха на най-значително поскъпване през последния месец. Надеждите за възстановяване на икономическата активност допринесоха и за поскъпване на петрола.

И докато финансовите пазари, гледайки няколко стъпки напред, отразяват оптимизма за справяне с пандемията, все още броят на новозаразените расте и води до затягане на мерките срещу разпространението на вируса в редица държави. Негативните икономически ефекти от рестрикциите вече са осезаеми в еврозоната – индексът на мениджърските поръчки (PMI) за индустриалния сектор се понижи с една точка до 53.8 на фона на значително намаление в сектора на услугите -4.9 до 41.3. Потребителското доверие също се влошава, сочейки към спад в БВП на еврозоната за последното тримесечие на годината.

Научи повече
30.11.2020

Управляващо дружество Компас Инвест АД прилага отговорно мерките срещу разпространение на COVID-19 в защита на своите клиенти, партньори и служители

Компас Инвест АД организира работния процес като прилага отговорно мерките срещу разпространението на Корона вируса с цел защита на своите клиенти, партньори и служители и в унисон със Заповедта на Министъра на здравеопазването за нови засилени противоепидемични мерки до 21.12.2020 г.

Научи повече
27.11.2020

Временно спиране на продажбата и обратното изкупуване на дялове

Уважаеми клиенти,

уведомяваме Ви, че с решение на Съвета на директорите на Компас Инвест АД временно се спира продажбата и обратното изкупуване на дяловете на управляваните договорни фондове на 29, 30 и 31 декември 2020 г.

Научи повече