Направи запитване

Новини

30.05.2023

Nvidia, част от портфейла на ДФ Компас Глобъл Трендс, надхвърли пазарна капитализация от 1 трилион долара

Още една от топ селекциите в портфейла на ДФ Компас Глобъл Трендс, Nvidia Corp., се присъедини към клуба на компаниите с 1 трилион долара пазарна капитализация. Това я направи първият производител на чипове в САЩ, присъединил се към клуба. Nvidia Corp. е част от договорния фонд още от далечната 2014г.

Научи повече
29.05.2023

Седмичен обзор: Пазарите завършват седмицата разнопосочно

Акциите в САЩ завършиха седмицата разнопосочно, като водещи продължиха да бъдат секторите във фаза на растеж – информационни технологии, телекомуникации, потребителски стоки, които не са от първа необходимост. От началото на годината досега тези сектори се представят по-добре, като някои инвеститори смятат, че забавянето на икономиката ще накара Федералния резерв да направи завой. Положителното развитие около изкуствения интелект също помогна на тези сектори да напреднат, като тази седмица бе подчертано от доклада за приходите на Nvidia. Въпреки това някои инвеститори поставят под въпрос високите оценки.

Научи повече
22.05.2023

Седмичен обзор: Пазарите се повишават на фона на смесени новини за тавана на дълга

Пазарите се представиха по-добре

Акциите в САЩ приключиха седмицата с повишение, като водещи бяха секторите с потенциал за растеж – информационни технологии, телекомуникации, потребителски дискреционни стоки. От началото на годината досега тези сектори се представят по-добре, някои инвеститори смятат, че забавянето на икономиката ще накара Федералния резерв да направи завой. Освен това положителният напредък, свързан с изкуствения интелект, помогна на тези сектори да напреднат, въпреки че някои инвеститори поставят под въпрос повишените оценки. Пазарите се бореха за посока преди увеличението от 1,6% тази седмица. През последните шест седмици индексът S&P 500 не беше отбелязвал седмично движение с 1% нагоре или надолу, което е най-дългата подобна серия от 2019 г. насам. Последното проучване на Bank of America сред глобалните мениджъри на фондове показва, че разпределението на средства в облигации е на ниво, недостигано от 14 години, а нивата на паричните средства са се повишили до 5,6% на фона на продължаващите опасения от рецесия.

Научи повече
15.05.2023

Седмичен обзор: Пазарите завършват предимно надолу, секторите с потенциал за растеж се представиха по-добре

Американските акции завършиха седмицата предимно с понижения, като секторите на енергетиката и суровините се понижиха с приблизително 2%, докато секторите с потенциал за растеж, потребителските дискреционни стоки и комуникационните услуги завършиха с повишение. От началото на годината до сега тези сектори се представят добре.

Сезонът на печалбите е към своя край. 85% от компаниите от S&P 500 вече са отчели резултати. Според FactSet, смесеният темп на растеж на печалба на акция (EPS) на S&P 500 за първото тримесечие в момента възлиза на -2,2% спрямо очаквания за сезона преди отчитане от -6,7%. Досега 79% от компаниите са надхвърлили очакванията за печалба на акция, което е над средното за една година от 73% и над средното за пет години от 77%.

Научи повече
11.05.2023

Пазарите на акции в САЩ отчетоха ръст и през април

Пазарите на акции продължиха възходящото си движение и през изминалия месец. След като широкият щатски индекс S&P 500 отчете най-добро първо тримесечие на годината от 1998 година насам, през април наблюдавахме покачване с още 1.46%. Още по-силен беше месецът за технологичния NASDAQ с ръст за месеца от 2.48%.
Научи повече
09.05.2023

Седмичен обзор: Пазарите завършват седмицата разнопосочно след нови банкови опасения

Американските акции завършиха седмицата предимно със спадове, тъй като секторите на енергетиката, финансите и комуникационните услуги изостанаха от индекса S&P 500. Според FactSet, приблизително 85% от компаниите, следени от индекса S&P 500, вече са отчели резултати за първото тримесечие, като показателите за печалби надминават последните средни стойности. Въпреки това, опасенията относно банките продължават да са на преден план сред инвеститорите след съобщенията, че PacWest Bancorp (PACW) проучва стратегически алтернативи на фона на рязък спад в цената на акциите си.

Увеличава се подкрепата на ръководителите на Уолстрийт заедно с банковите анализатори за регулаторите на САЩ за предприемане на строги действия за подобряване на националния банков сектор след изключителната волатилност на акциите на няколко малки регионални банки. В допълнение към PacWest, акциите на няколко регионални банки се понижиха с над 10% тази седмица.

Научи повече
02.05.2023

Изпълнителният директор на УД Компас Инвест АД, Ивайло Ангарски, с коментар пред "24 часа" относно решението на БНБ за вдигането на лихвите


Във връзка с решението на БНБ относно вдигането на лихвите, журналисти от ежедневника "24 часа" се обърнаха към Ивайло Ангарски, изпълнителен директор на УД Компас Инвест АД, за коментар: "Очаквам интересът към ценни книжа и облигации с фиксиран доход да се задълбочи...".
Научи повече