Направи запитване

Новини

Месечен Бюлетин
13.04.2021

Месечен бюлетин на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект и пазарен анализ към 31 Март 2021 г.

През изминалия месец пазарите на акции отчетоха ръст в повечето географски региони. Очакванията за подобряване на икономическата обстановка и ускоряване на ваксинациите в САЩ се отразиха в ръст на акциите и повишаване на лихвите по 10-годишните щатски държавни ценни книжа. В Европа нова вълна на COVID-19 причини спад в лихвите по държавните ценни книжа. Индексите върху акции обаче отразиха поредицата стимулиращи икономиката пакети в Европа. Откъм парична политика Европейската централна банка обяви, че ще увеличи покупките по програмата си за справяне с пандемията. Обявени бяха и фискални мерки: Германия планира да увеличи разходите през 2021 с 60 млрд. евро.

Научи повече
Reward
25.03.2021

Управляващо дружество Компас Инвест: „Най-добро управляващо дружество в България за 2020 г." - с награди от Investment Management Awards 2020 и Global Awards 2020/21

Управляващо дружество Компас Инвест АД получи две награди за „Най-добро управляващо дружество“ за 2020 година. Компанията бе отличена с награда от  Investment Management Award 2020 на престижното издание World Finance и с награда Global Awards 2020/21 на Corporate LiveWire.

Научи повече
Месечен Бюлетин
10.03.2021

Месечен бюлетин на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект и пазарен анализ към 28 Февруари 2021 г.

Пазарите на акции приключиха февруари на положителна територия въпреки спада в края на месеца. Сред факторите, допринесли за корекцията през изминалия месец бяха повишаването на лихвите по облигациите и преориентирането на инвеститорите към акции на стойността (value stocks).

Научи повече
Месечен бюлетин
09.02.2021

Месечен бюлетин на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект и пазарен анализ към 31 Януари 2021 г.

Въпреки оптимистично начало на месеца, пазарите на акции в развитите икономики приключиха януари на негативна територия. Разпространението на нови щамове на коронавируса и забавяне на доставките с ваксини от първоначалните очаквания, бяха част от поводите за притеснение на инвеститорите. Допълнително усложнение причини и координираното действие на малки инвеститори, което доведе до големи загуби за хедж фондовете, заели значителни позиции в къси продажби.

И през януари фокус беше развитието на пандемията и отговора на правителствата и централните банки. На нарастващия брой случаи и затягането на рестриктивните мерки противодействаха надеждите за ваксинирането на фона на фискални и монетарни стимули. Ограниченото предлагане на ваксини и забавянето на доставките поставят в риск изпълнението на целите на големите икономики. Позитивни новини за още две ваксини балансираха притесненията.

Научи повече