Направи запитване

Новини

05.12.2022

Седмичен обзор: Оптимизмът на финансовите пазари се завръща

През последните седмици възстановяването на пазарите набра добра инерция. Широкият индекс S&P500 завърши изминалата седмица отново на положителна територия. Глобалните акции записаха първите последователни месечни печалби за период повече от година. В сряда председателят на ФЕД, Пауъл, сигнализира за забавяне на темповете на повишаване лихвените проценти. Това изказване окрили допълнително инвеститорите, въпреки че в петък силните данни за пазара на труда се явиха като насрещен вятър.
 
През ноември индустриалният индекс Dow Jones затвори месеца, реализирайки над 20% ръст от дъната през септември. Значителното покачване на най-стария индекс се тълкува от мнозина като първа и важна индикация за излизане от „мечия пазар“. В същото време Volatility S&P500 или наричан още „индексът на страха“ тества ключови нива от август. Ако ги преодолее и се понижи до стойности от 18.00, е много вероятно S&P500 да се покачи до психологическата зона около 4200 пункта.
 
Научи повече
28.11.2022

Седмичен обзор: Щатските пазари в очакване на изказването на Джеръм Пауъл

Индексът S&P 500 завърши положително през съкратената търговска седмица, воден от секторите на комуналните услуги и материалите. Освен това секторите на финансовите и потребителските стоки имаха положителна седмица и също надминаха средното за пазара. Енергийният сектор се оказа най-губещ спрямо всички останали, тъй като цените на петрола (West Texas Intermediate) паднаха с над 4% за изминалата седмица и с над 10% за период от един месец. Развиващите се пазари завършиха с понижение, тъй като случаите на COVID-19 скочиха в Китай, което накара правителството да продължи блокирането и масовите тестове.
Научи повече
28.11.2022

Временно спиране на продажбата и обратното изкупуване на дялове през декември

Уважаеми клиенти,

уведомяваме Ви, че с решение на Съвета на директорите на Компас Инвест АД временно се спира продажбата и обратното изкупуване на дяловете на управляваните договорни фондове на 29 и 30 декември 2022г.

Приемането на поръчки за обратно изкупуване и продажба на дялове на договорните фондове се възобновява, считано от 3 януари 2023г.
Емисионната стойност и цената на обратно изкупуване, по които ще бъдат изпълнени поръчките за продажба и обратно изкупуване, приети на 23 декември 2022г., ще бъдат обявени на 3 януари 2023г.

Екипът на Компас Инвест АД ви пожелава весели празници и много успехи през новата 2023г.!

Научи повече
21.11.2022

Седмичен обзор: Пазарите затвориха около върховете от 11-ти ноември

Американските индекси завършиха седмицата с леко понижение, по-близо до неутрално. Като цяло отбранителните сектори водеха печалбите – израз на известна предпазливост от страна на инвеститорите. Продажбите на дребно нараснаха през октомври с 1.3% силно над очакванията на анализаторите. Това е негативна новина за пазара, тъй като издава, че има покупателна сила, която от своя страна може да тласне цените и инфлацията във възходяща посока. От тук идва притеснението на инвеститорите, че ФЕД може да продължи със своята агресивна политика на затягане. От другата страна са предположенията, че сме в началото на едно икономическо забавяне, което ще доведе до по-малко излишни средства при потребителите и от тук по-слаб попътен вятър за инфлацията. Така може да се опише диапазона на очакванията, в който пазара се колебае с краткосрочни резки движения и в двете посоки.

Научи повече
14.11.2022

Седмичен обзор: Публикуваните данни за индекса на потребителските цени по-ниски от очакваните

Пазарите бяха изключително динамични миналата седмица. По-хладните от очакваните данни за инфлацията в САЩ предложиха известно облекчение за инвеститорите и ФЕД. Публикуваните данни дават пространство за очакванията, че дезинфлационна тенденция може да се наблюдава през следващата година. Основният индекс на потребителските цени (CPI) е нараснал със 7,7% спрямо предходната година, което е най-малкото годишно увеличение от януари насам и спад в темпото от 8,2% през септември. За ФЕД е важно, че основният идекс, изключващ храни и енергия, се забавя повече от очакваното. Добрите новини за облекчение на натиска от инфлацията бяха отразени от акциите със: силно повишение, рязко понижение по доходността на облигациите и отслабване на долара спрямо кошницата от валути. Всичко това ни показва, че именно инфлацията остава основен двигател на пазарите. Настроенията до голяма степен се определят от индикатори като CPI и бъдещата стратегия на ФЕД.

Ако тенденцията на дезинфлация се задържи и фокусът се измести от тази тема, има голяма вероятност да видим рязко понижение в доходността по облигациите и силна подкрепа за технологичния сектор и други сегменти на растеж. Пазарната реакция в четвъртък подкрепя подобна гледна точка с покачването на NASDAQ с 7%.

Научи повече
10.11.2022

Финансовите пазари отчетоха осезаемо възстановяване през октомври в глобален план с изключение на Китай

След големите спадове от началото на годината финансовите пазари отчетоха осезаемо възстановяване през октомври в глобален план с изключение на Китай. В САЩ и Европа водещите индекси върху акции се повишиха съответно с 8% и 9.4%. За сравнение основният индекс за Китай CSI 300 отбеляза спад от -7.8% за месеца. Лихвите по облигациите продължиха да се покачват (т.е. спад в цените), като глобалният индекс върху облигации се понижи с -1% за месеца. Оптимизмът на пазарите беше задвижен от позитивни новини покрай облекчаване на трудностите свързани с веригите за доставки, както и очакванията за отслабване на темпа, с който Федералният резерв на САЩ покачва лихвите.
Научи повече