Направи запитване

Новини

април 2020
13.05.2020

Месечен Бюлетин на ДФ "Компас Глобъл Трендс" и ДФ "Компас Евроселект" към 30 Април 2020г.

След значителния спад през март изпращаме април като най-добрия месец за финансовите пазари от десетилетия насам. За изминалия месец широкият щатски индекс S&P 500 повиши стойността си 12.68%, технологичният NASDAQ нарасна с 15.45% и индустриалният Dow Jones – с 11.08%. Макар и едноцифрени водещите индекси върху акции извън САЩ също отбелязаха значителни ръстове. В глобален план развитите пазари се представиха по-добре от развиващите се, а акциите на компании във фаза растеж изпревариха акциите със стойност (value stocks). На фона на оптимизма на финансовите пазари април се очертава като най-слабият за глобалната икономика месец. БВП на САЩ за първото тримесечие на 2020 се понижи с -4.8% на годишна база спрямо предходното тримесечие. Продажбите на дребно спаднаха с -8.4% през март спрямо февруари, а индустриалното производство с -5.4% за същия период. Безработицата нарасна до 4.4% през март спрямо 3.5% през февруари. В еврозоната БВП за първото тримесечие на годината по предварителни данни е надолу с -3.85% спрямо предходното тримесечие. През април индексът на мениджърските поръчки (PMI) се понижи до рекордно ниски нива от 13.5. Безработицата се увеличи до 7.4% през март, като голяма част остава скрита под заетост на непълно работно време или отпуск.На пръв поглед парадоксалното разминаване между икономическите данни и движенията на финансовите пазари не изглежда толкова необяснимо предвид очакванията на инвеститорите.
Научи повече
Инвестирай от вкъщи
09.04.2020

Компас Инвест предоставя възможност за дистанционно закупуване на взаимни фондове и портфейлни инвестиции чрез услугата Инвестирай от вкъщи

Управляващото дружество Компас Инвест АД  въведе възможност за дистанционно закупуване на взаимни фондове или структуриране на  инвестиционни портфейли за физически лица чрез неприсъствена идентификация. Това ще позволи на всички инвеститори, които искат да се възползват от  текущите  пазарни цени на финансовите инструменти в настоящата пазарна ситуация,  да направят своята инвестиция, без да се налага да посещават офис на дружеството.
Научи повече
15.03.2020

Важна информация:

Във връзка със създалата се ситуация с разпространението на COVID-19 и обявеното извънредно положение в страната, и с цел предпазване на клиентите и служителите на „Компас Инвест" АД,  въвеждаме следните промени при работа с клиенти, считано от 16.03.2020 г.: 
Научи повече
Месечен бюлетин януари 2020г.
07.02.2020

ДФ „Компас Глобъл Трендс“ завърши януари 2020г. с 2.14%, а дяловете на ДФ „Компас Евроселект“ поскъпнаха с 1.09%

След година на силен растеж за всички класове активи пазарите започнаха 2020 г. с нова вълна оптимизъм, който се задържа през по-голямата част от месец януари. В основата на доброто настроение бяха събития като подписването на първа фаза на търговската сделка между САЩ и Китай, както и добрите икономически данни, които сигнализираха за възстановяване на световната икономика. 
Научи повече