Направи запитване

Новини

Месечен бюлетин
10.11.2020

Месечен бюлетин на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект и пазарен анализ към 31 октомври 2020 г.

Нарастващите случаи на COVID-19 и влошаването на икономическите перспективи се отразиха в понижение на пазарите на акции и през октомври. Междувременно инвеститорските нагласи бяха повлияни и от предстоящите президентски избори в САЩ.

Възходящото движение на пазарите в първите седмици на месеца се обърна с възобновяването на мерките срещу разпространение на COVID-19.  В резултат широкият щатски индекс S&P 500 приключи месеца със спад от -2.77% през октомври, технологичният NASDAQ -2.29% и индустриалният Dow Jones -4.61% съответно.

Научи повече
Месечен Бюлетин на ДФ "Компас Глобъл Трендс
09.10.2020

Месечен Бюлетин на ДФ "Компас Глобъл Трендс" и ДФ "Компас Евроселект" към 30 Септември 2020г.

Поредицата месеци с възходящо движение при водещите индекси от март насам беше прекъсната през септември. Наблюдавахме спад на индексите върху акции, поради нарастващите случаи на COVID-19 в глобален план. Междувременно щатският долар поскъпна спрямо всички основни валути, а валутната двойка EUR/USD отслабна до 1.17. Възобновеният ръст на случаите на COVID-19 доведе и до опасения, че възстановяването на търсенето на петрол може да спре, което се отрази в спад и при цената на петрола през септември.

След ръста на поредица икономически индикатори спрямо дълбокия спад през март и април за първи път наблюдаваме признаци за забавяне на възстановяването. Данните за производството в САЩ сочат ръст от едва 0.4% за август след 3.5% през юли, а продажбите на дребно бележат понижение през август от -0.1% при 0.9% ръст през юли. Добрите новини са, че бизнес проучванията на ISM остават силни през септември, като производственият индекс се увеличава до 20-месечен връх от 56, а индексът на услугите незначително намалява до 56.9.

На политическия фронт изборите в САЩ приближават, като през септември се проведе първият президентски дебат между Тръмп и Байдън. Надпреварата за Белия дом и контрола над Сената придобиха още по-голямо значение от обичайното предвид пандемията и неспособността за постигане на споразумение за допълнителни фискални стимули.

Научи повече
Август 2020
14.09.2020

Месечен Бюлетин на ДФ "Компас Глобъл Трендс" и ДФ "Компас Евроселект" към 31 Август 2020г.

Освен в поредицата месеци с възходящо движение на водещите индекси върху акции август се записа и като най-добрият месец за финансовите пазари от десетилетия насам. Съответно широкият щатски индекс S&P 500 се повиши със 7.0% и технологичният NASDAQ нарасна с 9.6% през месеца. Август също бележи края на сезона на печалбите за второто тримесечие в САЩ, който изненада положително предвид слабите очаквания. Въпреки че корпоративните печалби са намалели с 33% на годишна база, 84% от компаниите надминаха очакванията и голям брой повишиха  прогнозите си за предстоящите тримесечия. Не е изненадващо, че секторите здравеопазване и информационни технологии бяха особено силни, докато печалбите на енергийния сектор бяха значително засегнати.

На икономическия фронт повечето обявени данни продължават да сочат към солиден, макар и умерен растеж през август. В САЩ индексът на мениджърските поръчки (PMI) и за производството, и за сектора на услугите надскочиха очакванията с голям марж, достигайки 53,6 и 54,8 съответно.

В еврозоната безработица нарасна леко до 7,8% през юни спрямо 7,7% през май, което предполага, че мерките на правителствата, присъстващи в повечето европейски страни, продължават да предотвратяват големи загуби на работни места. Същевременно продажбите на дребно са възстановили нивата си отпреди кризата, а промишленото производство, макар че все още остава под нивата си отпреди кризата, също се възстановява.
Научи повече
Reward
10.09.2020

Управляващото дружество Компас Инвест: „Най-добро управляващо дружество в България за 2020 г.“ -според престижното международно финансово издание Acquisition International

Компас Инвест АД стана „Най-добро управляващо дружество“ за 2020 г. според международното издание Acquisition International, а  договорният фонд на дружеството „Компас Глобъл Трендс“ взе отличието „Най-добър договорен фонд с фокус Технологии“, реализирал доходност от 16,73% на годишна база към 9.09.2020 г.
Научи повече
май 2020
13.08.2020

Месечен Бюлетин на ДФ "Компас Глобъл Трендс" и ДФ "Компас Евроселект" към 31 Юли 2020г.

Възходящото движение на водещите индекси върху акции продължи и през юли благодарение на мерките за подкрепа на икономиката от страна на правителствата и централните банки. Широкият щатски индекс S&P 500 отчете ръст от 5.51% през месеца, като достигна нивата си от преди началото на пандемията. Технологичният NASDAQ се повиши с 6.82% през юли и достигна нови исторически върхове, задвижван в голяма степен от най-големите технологични компании (Facebook, Apple, Amazon, Alphabet, Netflix, Microsoft). При европейските индекси наблюдавахме миксирано движение: германският индекс DAX приключи месеца почти без промяна спрямо юни, докато широкият Euro Stoxx и френският CAC 40 се понижиха. През месеца сериозен ръст отчете и цената на златото (11% за месеца и 30% спрямо началото на годината) на фона на спад на щатския долар спрямо всички основни валути.
Научи повече
Инвестирай от вкъщи
09.04.2020

Компас Инвест предоставя възможност за дистанционно закупуване на взаимни фондове и портфейлни инвестиции чрез услугата Инвестирай от вкъщи

Управляващото дружество Компас Инвест АД  въведе възможност за дистанционно закупуване на взаимни фондове или структуриране на  инвестиционни портфейли за физически лица чрез неприсъствена идентификация. Това ще позволи на всички инвеститори, които искат да се възползват от  текущите  пазарни цени на финансовите инструменти в настоящата пазарна ситуация,  да направят своята инвестиция, без да се налага да посещават офис на дружеството.
Научи повече
15.03.2020

Важна информация:

Във връзка със създалата се ситуация с разпространението на COVID-19 и обявеното извънредно положение в страната, и с цел предпазване на клиентите и служителите на „Компас Инвест" АД,  въвеждаме следните промени при работа с клиенти, считано от 16.03.2020 г.: 
Научи повече