Направи запитване

Месечен бюлетин на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект и пазарен анализ към 31 октомври 2020 г.

Ноем. 10, 2020
Месечен бюлетин
ПАЗАРЕН КОМЕНТАР

Нарастващите случаи на COVID-19 и влошаването на икономическите перспективи се отразиха в понижение на пазарите на акции и през октомври. Междувременно инвеститорските нагласи бяха повлияни и от предстоящите президентски избори в САЩ.

Възходящото движение на пазарите в първите седмици на месеца се обърна с възобновяването на мерките срещу разпространение на COVID-19.  В резултат широкият щатски индекс S&P 500 приключи месеца със спад от -2.77% през октомври, технологичният NASDAQ -2.29% и индустриалният Dow Jones -4.61% съответно.

На фона на увеличаващия се брой заразени в САЩ, индустриалното производство се понижи с -0.6%, но продажбите на дребно за септември нарастват с 5.4% спрямо миналата година. С подобряване на икономическата активност, се наблюдава спад в безработицата за септември.  Индексът на мениджърските поръчки (PMI), публикуван за октомври, обаче се влошава спрямо данните, които видяхме през септември, както при услугите, така и при производството.

В Европа редица от големите държави достигнаха рекордни нива на нови случаи на COVID-19, което доведе до връщане на част от рестриктивните мерки. Въпреки стимулиращите икономически мерки на правителствата, показателят за доверие на потребителите отчита спад, при нарастваща безработицата до 8.3%.

Китай изглежда на път да стане единствената голяма икономика с позитивен ръст през 2020 спрямо 2019. БВП за третото тримесечие е 4.9% сравнено с година по-рано, което е по-нисък растеж от очакваното, но все пак завиден.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ КОМПАС ГЛОБЪЛ ТРЕНДС

През последния месец ДФ „Компас Глобъл Трендс“ отчете спад от -4.36% при цена на един дял от 1.3155 лв. Спрямо началото на годината доходността остава на положителна територия с 5.99% ръст.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ КОМПАС ЕВРОСЕЛЕКТ

Цената на един дял на ДФ „Компас Евроселект“ се понижи с -4.02% през последния месец, като достигна 0.9450 EUR. Спрямо началото на годината спадът е -2.67%. За сравнение водещите европейски индекси са надолу с двуцифрени проценти от началото на годината досега: германският индекс DAX отчете спад от -12.77%, френският CAC 40 -23.15% и широкият EuroStoxx е надолу с -17.67%.

Запознайте се по-подробно с представянето на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект през октомври, и разберете повече относно развитието на глобалните финансови пазари и очакванията на мениджмънта в  бюлетина ТУК.

Месечен бюлетин на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект 811.27 KB (pdf) Свали