Направи запитване

Месечен Бюлетин на ДФ "Компас Глобъл Трендс" и ДФ "Компас Евроселект" към 31 Август 2020г.

Септ. 14, 2020
Август 2020

Освен в поредицата месеци с възходящо движение на водещите индекси върху акции август се записа и като най-добрият месец за финансовите пазари от десетилетия насам. Съответно широкият щатски индекс S&P 500 се повиши със 7.0% и технологичният NASDAQ нарасна с 9.6% през месеца. Август също бележи края на сезона на печалбите за второто тримесечие в САЩ, който изненада положително предвид слабите очаквания. Въпреки че корпоративните печалби са намалели с 33% на годишна база, 84% от компаниите надминаха очакванията и голям брой повишиха  прогнозите си за предстоящите тримесечия. Не е изненадващо, че секторите здравеопазване и информационни технологии бяха особено силни, докато печалбите на енергийния сектор бяха значително засегнати.

На икономическия фронт повечето обявени данни продължават да сочат към солиден, макар и умерен растеж през август. В САЩ индексът на мениджърските поръчки (PMI) и за производството, и за сектора на услугите надскочиха очакванията с голям марж, достигайки 53,6 и 54,8 съответно.

В еврозоната безработица нарасна леко до 7,8% през юни спрямо 7,7% през май, което предполага, че мерките на правителствата, присъстващи в повечето европейски страни, продължават да предотвратяват големи загуби на работни места. Същевременно продажбите на дребно са възстановили нивата си отпреди кризата, а промишленото производство, макар че все още остава под нивата си отпреди кризата, също се възстановява.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Глобъл Трендс"
ДФ „Компас Глобъл Трендс“ приключи месеца с цена на един дял от 1. 4394 лв., което е ръст от 6.90% за месеца и 15.97% спрямо началото на годината. Основен стимул за поскъпването на дяловете на фонда бяха позитивните финансови резултати на селекцията от компании в портфейла на фонда за второто тримесечие на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 1 април 2014г.  до 31 Август 2020г.


ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Евроселект"
ДФ „Компас Евроселект“ отчете 2.91% доходност за август при цена на един дял 0.9616 EUR, като все още остава малко под нивата си от началото на годината (спад от -0.96% спрямо началото на годината). За сравнение водещите европейски индекси (всички инвестиции на фонда са в базирани в Европа компании) остават на негативна територия спрямо началото на годината. На фона на осезаемия спад при индексите ДФ „Компас Евроселект“ се представя по-добре с по-нисък спад.

Цена за един дял на фонда за периода от 16 юли 2018г.  до 31 Август 2020г.


Запознайте се по-подробно с представянето на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект през юли, и разберете повече относно развитието на глобалните финансови пазари и очакванията на мениджмънта ТУК.