Направи запитване

Месечен Бюлетин на ДФ "Компас Глобъл Трендс" и ДФ "Компас Евроселект" към 30 Септември 2020г.

Окт. 09, 2020
Месечен Бюлетин на ДФ "Компас Глобъл Трендс

Поредицата месеци с възходящо движение при водещите индекси от март насам беше прекъсната през септември. Наблюдавахме спад на индексите върху акции, поради нарастващите случаи на COVID-19 в глобален план. Междувременно щатският долар поскъпна спрямо всички основни валути, а валутната двойка EUR/USD отслабна до 1.17. Възобновеният ръст на случаите на COVID-19 доведе и до опасения, че възстановяването на търсенето на петрол може да спре, което се отрази в спад и при цената на петрола през септември.

След ръста на поредица икономически индикатори спрямо дълбокия спад през март и април за първи път наблюдаваме признаци за забавяне на възстановяването. Данните за производството в САЩ сочат ръст от едва 0.4% за август след 3.5% през юли, а продажбите на дребно бележат понижение през август от -0.1% при 0.9% ръст през юли. Добрите новини са, че бизнес проучванията на ISM остават силни през септември, като производственият индекс се увеличава до 20-месечен връх от 56, а индексът на услугите незначително намалява до 56.9.

На политическия фронт изборите в САЩ приближават, като през септември се проведе първият президентски дебат между Тръмп и Байдън. Надпреварата за Белия дом и контрола над Сената придобиха още по-голямо значение от обичайното предвид пандемията и неспособността за постигане на споразумение за допълнителни фискални стимули.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Глобъл Трендс"
ДФ „Компас Глобъл Трендс“ приключи месеца с цена на един дял от 1. 4394 лв., което е спад от -4.44% за месеца и ръст от 10.82% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 1 април 2014г.  до 30 Септември 2020г.


ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Евроселект"
ДФ „Компас Евроселект“ при цена на един дял 0.9846 EUR, нарастна с 2.39% за месеца и 1.41% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 16 юли 2018г.  до 30 Септември 2020г.


Запознайте се по-подробно с представянето на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект през септември, и разберете повече относно развитието на глобалните финансови пазари и очакванията на мениджмънта ТУК.