Направи запитване

Месечен бюлетин на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект и пазарен анализ към 31 Юли 2021 г.

Авг. 10, 2021
Месечен Бюлетин

Възстановяването на глобалната икономика продължи и през юли със силен ръст на БВП в САЩ и еврозоната. По-високото потребление повлия на покачването на БВП на САЩ 6.5% за тримесечието, надвишавайки нивата от последното тримесечие на 2019. Аналогично, ръстът на БВП в еврозоната беше 2%.

Проучванията за бизнеса обаче показват понижение от рекордните нива на фона на разпространението на COVID-19. Индексите върху акции приключиха месеца на положителна територия, макар с леко отслабване към края на месеца. Изключение от ръста през юли бяха китайските акции заради наложените нови регулации върху частното обучение и технологичния сектор.

Рязък спад в доходността по щатските 10-годишни облигации през месеца изтри ръста от началото на годината. Такова движение обикновено е ефект на понижени прогнози за растежа. В случая на фона на рекордни нива на широкия щатски индекс S&P 500 изглежда, че влияят и други фактори. От една страна, разпространението на делта варианта на COVID-19 породи опасения за растежа. От друга страна, търсенето на облигации беше необичайно силно заради покупките от Федералния резерв на САЩ (ФЕД) и от големи институционални инвеститори.

За ключови фактори за посоката на доходността по облигациите се смятат инфраструктурните проекти на президентът Байдън и скоростта, с която ФЕД нормализира монетарната политика. Покрай добрите данни за ръст на БВП наблюдаваме и повишаване на инфлацията. За ФЕД това е повод да започне да индикира намерения за покачване на лихвите. Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува Преглед на стратегията на паричната политика и промени целта за инфлацията на 2%, при предишна цел „близо, но под 2%“. Обратно на ФЕД, ЕЦБ сигнализира за запазване на текущите нива на основния лихвен процент.

Със съживяването на икономиката и подкрепата от страна на централните банки и мерките на правителствата индексите върху акции достигнаха рекордни нива. Насоките от изявленията ФЕД за начало на нормализиране на паричната политика и динамиката на броя заразени с COVID-19 могат да причинят известна волатилност и колебание относно следващата фаза от възстановяването на глобалната икономика и съответно волатилност на финансовите пазари.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Глобъл Трендс"
ДФ „Компас Глобъл Трендс“ приключи месеца с цена на един дял от 1.6354 лв., което е ръст от 1.28% за месеца и ръст от 10.80% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 1 април 2014г.  до 31 Юли 2021г.


ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Евроселект"
ДФ „Компас Евроселект“ приключи месеца с цена на един дял от 1.0997 EUR, което е ръст от 2.89% за месеца и 9.90% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 16 юли 2018г.  до 31 Юли 2021г.


Запознайте се по-подробно с представянето на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект през април, и разберете повече относно развитието на глобалните финансови пазари и очакванията на мениджмънта ТУК.