Направи запитване

Месечен бюлетин на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект и пазарен анализ към 31 Март 2021 г.

Апр. 13, 2021
Месечен Бюлетин

През изминалия месец пазарите на акции отчетоха ръст в повечето географски региони. Очакванията за подобряване на икономическата обстановка и ускоряване на ваксинациите в САЩ се отразиха в ръст на акциите и повишаване на лихвите по 10-годишните щатски държавни ценни книжа. В Европа нова вълна на COVID-19 причини спад в лихвите по държавните ценни книжа. Индексите върху акции обаче отразиха поредицата стимулиращи икономиката пакети в Европа. Откъм парична политика Европейската централна банка обяви, че ще увеличи покупките по програмата си за справяне с пандемията. Обявени бяха и фискални мерки: Германия планира да увеличи разходите през 2021 с 60 млрд. евро.

Фискални мерки не липсваха и в САЩ. Одобрен беше пакет от 1.9 трлн. долара за икономическо подпомагане, представлявайки 9% от БВП на САЩ. В същото време президентът Байдън успя да достигне целта си да ваксинира 100 млн. души за 100 дни. С ваксинирането се засилват очакванията за премахване на рестрикциите, което следва да даде тласък на компаниите, пострадали най-много от пандемията. През март продължи преориентирането на към акции на стойността (value stocks) спрямо акции на компании във фаза на растеж (growth stocks), видимо от разликата в представянето на широкия индекс S&P 500 и технологичния NASDAQ.

Икономическите данни, обявени през март бяха миксирани. В Европа индустриалното производство се повиши с 0.8% през януари, безработицата остана стабилна на ниво от 8.1%, но продажбите на дребно спаднаха с 6.4%. В САЩ безработицата се понижи през февруари до 6.2%, но продажните на дребно отслабнаха с 3% за същия период. Заради по-студеното време спад се отчита и в индустриалното производство – с 2.2% за месеца.

Наблюдаваният ръст на пазарите на акции от началото на годината, с корекции от около 10%, се очаква да продължи в идните месеци. Надеждите за разхлабване на рестрикциите и ускоряване на ваксинирането подкрепят тезата за възстановяване на икономиката. В същото време, несигурността покрай развитието на пандемията създава предпоставки за продължаваща волатилност на финансовите пазари.  В контекста на текущата икономическа ситуация мениджмънтът на УД „Компас Инвест“ продължава да следва стратегията си за селектиране на компании с дългосрочен потенциал за растеж.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Глобъл Трендс"
ДФ „Компас Глобъл Трендс“ приключи месеца с цена на един дял от 1.4416 лв., което е -1.29% за месеца и -2.33% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 1 април 2014г.  до 31 Март 2021г.


ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Евроселект"
ДФ „Компас Евроселект“ приключи месеца с цена на един дял от 0.9874 EUR, което е 1.30% за месеца и -1.32% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 16 юли 2018г.  до 31 Март 2021г.


Запознайте се по-подробно с представянето на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект през януари, и разберете повече относно развитието на глобалните финансови пазари и очакванията на мениджмънта ТУК.