Направи запитване

Месечен бюлетин на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект и пазарен анализ към 31 Май 2021 г.

Юни 09, 2021
Месечен Бюлетин

Измина сравнително слаб месец за финансовите пазари на фона на добри данни за икономическата активност. С възстановяването от пандемията нарастват опасенията за поява на продължителна инфлация, която се очаква да накара централните банки да се намесят, за да избегнат прегряване на икономиката. Широкият щатски индекс S&P500 остана почти без промяна през май, докато технологичният индекс NASDAQ отчете спад от -1.5% за месеца. В Европа индексите отбелязаха ръст, подпомогнати от перспективи за възстановяване след ускоряване на ваксинирането.

В САЩ фокусът през изминалия месец беше върху данните за растежа и инфлацията. Индексът на мениджърските поръчки (PMI) отчете стойност по-висока от очакванията, показвайки наличие на нарастващи разходи за суровини и ресурси. Компаниите от широкия щатски индекс S&P 500 отчетоха 47% ръст на печалбите за първото тримесечие на годината при прогнозни 20% ръст. Инфлация от 4.2% за април на годишна база също беше по-висока от прогнозите. Тези тенденции все повече насочват вниманието към действията на Федералния резерв на САЩ (ФЕД).

В Европа PMI достигна най-високата си стойност за последните две години, благодарение на компонента с услугите. Фонд за възстановяване на Европейския съюз е вече напълно ратифициран и през лятото се очаква да започнат първите плащания.

Индексът на производствените цени в Китай отчете най-силен ръст за последните три години, което повлия негативно глобалната инфлация. През април индексът се е повишил с 6.8%, след 4.4% ръст месец по-рано, движен от повишение на цените на суровините и ефекта на ниска база от миналата година. Успокояващ е фактът, че кредитната активност в Китай отслабва, което би следвало да ограничи растежа.

В следващите месеци основна тема ще продължава да бъде темпът на растеж на икономиката след разхлабването на мерките за справяне с пандемията. Ефектът на инфлацията и действията от страна на централните банки ще са ключови за финансовите пазари. След силното начало на годината за пазарите на акции индексите вече достигнаха прогнозите на някои от инвестиционните банки за края на годината. Настроенията обаче остават позитивни, но изглежда доста вероятно до края на годината да наблюдаваме повишена волатилност и корекции.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Глобъл Трендс"
ДФ „Компас Глобъл Трендс“ приключи месеца с цена на един дял от 1.5057 лв., което е спад от -1.81% за месеца и ръст от 2.01% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 1 април 2014г.  до 31 Май 2021г.


ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Евроселект"
ДФ „Компас Евроселект“ приключи месеца с цена на един дял от 1.0440 EUR, което е ръст от 2.28% за месеца и 4.34% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 16 юли 2018г.  до 31 Май 2021г.


Запознайте се по-подробно с представянето на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект през април, и разберете повече относно развитието на глобалните финансови пазари и очакванията на мениджмънта ТУК.