Направи запитване

Месечен бюлетин на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект и пазарен анализ към 31 Декември 2020 г.

Яну. 11, 2021
Месечен бюлетин

След обявяването на готовите ваксини срещу COVID-19 през ноември, възходящото движение на пазарите на акции продължи и през декември. Катализатори на оптимизма през изминалия месец бяха поредица новини: начало на ваксинирането в САЩ, Европа и Великобритания, гласуването на допълнителни фискални стимули за икономиката, и Европейската централна банка, която увеличи и монетарните стимули. Появата на нов щам на вируса, увеличаването на броя заразени и налагането на допълнителни рестрикции не смутиха инвеститорите на фона на мерките от страна на централните банки и правителствата.

Пазарите на акции приключиха годината с оптимизъм за справяне с пандемията, което се отрази в ръст на щатските индекси за годината от 16.3% при широкият S&P 500 и 43.6% NASDAQ. Сред европейските индекси само германският DAX завърши годината с позитивен резултат от 3.5% на фона на спадове при индексите на останалите големи европейски икономики. Китайският индекс CSI 300 съответно отбеляза 27.2% ръст от за изминалата година. 

Наличните макроикономически данни за ноември все още не показват влиянието на последните рестриктивни мерки в САЩ. Индустриалното производство отчита лек ръст от 0.4% през ноември, при спад на продажбите на дребно от 1.1% за месеца и 5.5% спрямо година по-рано.

В Европа индустриалното производство също изглежда стабилно предвид последните данни и проучванията на бизнеса в Германия и Франция. Инфлацията остава непроменена за трети пореден месец и към ноември на нива от -0.3% за месеца и 0.2% спрямо година по-рано.

Въпреки позитивните новини несигурността, в която оперираха финансовите пазари през почти цялата година, ще продължи да бъде значителна и през идните месеци. Ключови въпроси за ваксината ще бъдат определящи и за икономическите процеси – одобрението на ваксините от институциите, времето на производство и дистрибуция, както и склонността на хората да се ваксинират. Чрез диверсифициране на инвестициите в портфейлите спрямо сектори, региони и отделни компании мениджмънтът на фондовете на УД „Компас Инвест“ цели поддържането на селекция от качествени бизнеси, устойчиви на икономически шокове.
 

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Глобъл Трендс"
ДФ „Компас Глобъл Трендс“ приключи месеца с цена на един дял от 1.4760 лв., което е ръст от 3.15% за месеца и ръст от 18.92% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 1 април 2014г.  до 31 Декември 2020г.


ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Евроселект"
ДФ „Компас Евроселект“ приключи месеца с цена на един дял от 1.0006 EUR, което е 0.28% за месеца и ръст от 3.06% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 16 юли 2018г.  до 31 Декември 2020г.


Запознайте се по-подробно с представянето на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект през септември, и разберете повече относно развитието на глобалните финансови пазари и очакванията на мениджмънта ТУК.