Направи запитване

Месечен бюлетин на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект и пазарен анализ към 31 Август 2021 г.

Септ. 10, 2021
Месечен Бюлетин

В Европа и САЩ пазарите на акции за шести пореден месец отчетоха ръст на фона на облекчаване на противоепидемичните мерки и силни икономически данни. Най-голям ръст през август отбелязаха акциите на компании във фаза на растеж, следвани от тези в развиващите се пазари.

От последните икономически данни изглежда, че растежът на икономиката в развитите страни е съвсем близо или почти задминал върховите си нива. В САЩ вниманието е върху темпа на инфлация в контекста на монетарната политика на Федералния резерв (ФЕД). През юли индексът на потребителските цени остана без промяна на нива от 5.4% ръст на годишна база. Базовата инфлация (предпочитания от ФЕД показател) обаче се повиши до 3.6% на годишна база. От речта на председателя на ФЕД на симпозиума в Джаксън Хол стана ясно, че инфлацията все още се възприема като преходна, а пазарът на труда все още не е достигнал до целевите си нива. Вниманието на инвеститорите остава насочено към следващите изявления на ФЕД през септември и ноември.

В Европа данните от проучванията на бизнеса през август леко отслабнаха, повлияни от проблеми с доставките заради делта варианта на COVID-19. Индустриалното производство продължава да отслабва. Базовата инфлацията отчете ръст от 1.6% на годишна база през юли, при ръст на общото ценово равнище от 3%. Разминавания в периода на летните разпродажби на потребителски стоки се отразява на последните данни за инфлацията и се очаква до края на годината да остане около текущите нива. В Китай повишаващият се брой заразени с COVID-19 значително понижи икономическата активност през юли. Заедно с отслабващото индустриално производство, се наблюдава спад и в кредитирането. След първоначалната негативна реакция на обявените регулации в Китай и опасенията за разпространение на вируса към края на август акциите в региона се възстановиха.

Позитивните данни за икономическото възстановяване от последния месец потвърдиха очакванията и подсилиха растежа на пазарите на акции. Как ще продължи възстановяването на икономиката предвид по-нататъшните действията на централните банки и рисковете от разпространението на делта варианта ще е сред ключовите теми до края на годината. Нарастващата несигурност прави все по-важна правилната селекция от компании. Следвайки стратегията си да подбира компании с дългосрочен потенциал за растеж, изпреварващ средните нива за пазара, мениджмънтът на УД „Компас Инвест“ очаква портфейлите да бъдат благоприятно позиционирани.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Глобъл Трендс"
ДФ „Компас Глобъл Трендс“ приключи месеца с цена на един дял от 1.6978 лв., което е ръст от 3.82% за месеца и ръст от 15.03% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 1 април 2014г.  до 31 Август 2021г.


ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Евроселект"
ДФ „Компас Евроселект“ приключи месеца с цена на един дял от 1.1237 EUR, което е ръст от 2.18% за месеца и 12.30% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 16 юли 2018г.  до 31 Август 2021г.


Запознайте се по-подробно с представянето на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект през август, и разберете повече относно развитието на глобалните финансови пазари и очакванията на мениджмънта ТУК.