Направи запитване

Месечен бюлетин на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект и пазарен анализ към 30 Юни 2021 г.

Юли 09, 2021
Месечен Бюлетин

С положителните резултати към края на месец юни пазарите на акции отбелязаха и положително първо полугодие и положително второ тримесечие на годината. Проучванията за бизнеса продължават да сочат за продължаващо възходящо развитие. Същевременно проблеми с веригите за доставки и повисоки цени на суровините се отразиха в ръст на инфлацията.

Индексът на потребителските цени в САЩ за месец май отчете 5% ръст, което беше по-високо от очакванията и по-високо от предходния месец. Тези данни насочват все повече вниманието към реакцията на Федералния резерв на САЩ по отношение на основния лихвен процент и програмата за изкупуване на активи. Въпреки че на последното заседание паричната политика беше оставена без промяна, прогнозите за основния лихвен процент бяха ревизирани. По последни данни се очаква двукратно повишаване на лихвите през 2023.

Инфлацията в еврозоната също нараства – 2% през април, но по първоначални данни се очаква през май да отслабне. Европейската централна банка прогнозира повишаването на инфлацията като временно и запази паричната си политика непроменена на последното заседание.

Нивата на инфлация са пряко свързани и с възстановяването на икономиката. Позитивни данни за пазара на труда в САЩ наблюдавахме през месеца – безработицата за май се понижи до 5.8%, подкрепена от завръщането на персонал в сектора на услугите. В еврозоната икономическото доверие е на рекордни нива, потреблението през май нараства с повече от 10% във Франция и 4% в Германия при разхлабване на ограниченията.

В Китай икономическата активност отслабва. Ръстът на индустриалното производство отчита спад през май, продажбите на дребно също забавят растежа си от 17.7% през април до 12.4% през май.
В последните месеци инвеститорите бяха обнадеждени от позитивни икономически данни, повишаващият се брой ваксинирани и облекчаването на мерките за справяне с пандемията. Въпреки общия позитивизъм и за втората половина на годината не липсват теми, които да причинят волатилност. Предизвикателствата след бурното възстановяване и нормализиране на потребителското търсене както и насоките на централните банки ще са ключови за финансовите пазари.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Глобъл Трендс"
ДФ „Компас Глобъл Трендс“ приключи месеца с цена на един дял от 1.6147 лв., което е ръст от 7.24% за месеца и ръст от 9.40% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 1 април 2014г.  до 30 Юни 2021г.


ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Евроселект"
ДФ „Компас Евроселект“ приключи месеца с цена на един дял от 1.0688 EUR, което е ръст от 2.38% за месеца и 6.82% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 16 юли 2018г.  до 30 Юни 2021г.


Запознайте се по-подробно с представянето на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект през април, и разберете повече относно развитието на глобалните финансови пазари и очакванията на мениджмънта ТУК.