Направи запитване

Месечен бюлетин на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект и пазарен анализ към 30 Септември 2021 г.

Окт. 12, 2021
Месечен Бюлетин

През септември пазарните индекси в повечето от развитите държави, включително тези на САЩ и Европа, се понижиха. Причината за това бяха опасенията от нарастващата инфлация и очакванията за повишаване на лихвените проценти от страна на централните банки. Други фактори, които допринесоха за пониженията през месеца, бяха очакванията за по-слаб от предварителните очаквания икономически растеж. Високите разходи за международна търговия и глобалния недостиг на редица стоки продължават да притесняват инвеститорите. Въпреки очакванията за по-умерен икономически растеж, вероятността от рецесия за момента остава ниска.

В САЩ Федералният резерв (ФЕД) обяви, че най-вероятно през ноември ще започне намаляване покупките на активи, като към средата на следващата година се планира да ги преустанови напълно. Към тези действия ще се пристъпи, ако данните за пазара на труда през ноември са по-добри от очакваните. ФЕД също така представи прогноза за следващите няколко години. Очаква се основния лихвен процент да достигне 1.8% до края на 2024 година, при текущи нива от 0%.

Европейската централна банка (ЕЦБ) също обяви намерения да намали покупките на активи от извънредната пандемична програма. За разлика от ФЕД ЕЦБ не възнамерява да ги преустанови напълно. Инфлацията през септември се повиши до 3.4%, което е най-високата стойност от тринадесет години насам, отразявайки повишените цени на природния газ и електричеството.

Китайските пазари записаха минимален ръст през септември въпреки поредните регулации наложени върху местните технологични компании. Друго значимо събитие в Китай беше несигурността около пазара на недвижими имоти, започнала след финансовите затруднения на най-голямата компания в този сектор.

В началото на октомври стартира отчетния сезон за третото тримесечие на годината с оптимистични очаквания за корпоративните резултати и съответно за представянето на пазара. Заедно с отчетите, темпът на възстановяване на икономиката, по-нататъшните действията на централните банки и рисковете от разпространението на делта варианта на COVID създават условия за повишена волатилност до края на годината. В управлението на портфейлите мениджмънтът на УД „Компас Инвест“ продължава да следи за добавяне на компании с дългосрочен потенциал за растеж, изпреварващ средните нива за пазара, на атрактивни нива.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Глобъл Трендс"
ДФ „Компас Глобъл Трендс“ приключи месеца с цена на един дял от 1.6291 лв., което е -4.05% за месеца и ръст от 10.37% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 1 април 2014г.  до 30 Септември 2021г.


ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Евроселект"
ДФ „Компас Евроселект“ приключи месеца с цена на един дял от 1.0597 EUR, което е -5.70% за месеца и ръст от 5.91% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 16 юли 2018г.  до 30 Септември 2021г.


Запознайте се по-подробно с представянето на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект през август, и разберете повече относно развитието на глобалните финансови пазари и очакванията на мениджмънта ТУК.