Направи запитване

Месечен бюлетин на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект и пазарен анализ към 30 Април 2021 г.

Май 12, 2021
Месечен Бюлетин

Пореден силен месец за пазарите на акции през април. Постепенното отваряне на икономиките и оправдаването на прогнозите за икономически ръст се отразиха във възходящо движение на водещите индекси върху акции. Най-голям ръст за месеца отчете технологичният индекс NASDAQ (5.4% за месеца) заедно с широкия щатски индекс S&P500 (5.2% за април) на фона на по-слаб ръст в Европа: 0.85% ръст на германския DAX и 3.3% при френския CAC 40. Преориентирането към акции на стойността (value stocks) спрямо акции на компании във фаза на растеж (growth stocks) беше прекъснато през април. Акциите във фаза на растеж бележат 6.3% ръст през месеца, докато акциите на стойността са се повишили с 3.2% за същия период.

В САЩ наблюдавахме подобрение на икономическите данни, публикувани през април. През първото тримесечие БВП на САЩ бележи ръст от 6.4% на год. база с очаквания за ускоряване на растежа през годината при намаляваща безработица. В същото време президентът Байдън в допълнение към последния пакет стимули в размер на 1.9 трлн. долара планира 2.3 трлн. долара пакет за инфраструктура и 1.8 трлн. долара за подкрепа на американските семейства.
В Европа темпът на ваксиниране се ускорява и макар все още слаби има знаци за подобряване на икономическите данни през април. За първото тримесечие БВП на еврозоната бележи спад от 0.6% с очаквания за ускоряване на растежа и достигане на връх през третото тримесечие на годината.

В развиващите се пазари китайската икономика продължава да се нормализира, като вътрешното потребление се очаква да бъде най-значителен фактор за растежа. Трагичен април за Индия, където в краткосрочен план предизвикателства предстоят, но регионът остава на първо място по прогнозен ръст за следващото десетилетие. През изминалия месец стартира отчетния сезон за първото тримесечие на годината с впечатляващи резултати и обещаващи прогнози за предстоящите тримесечия. На фона на подобряваща се икономическа среда, множество стимули и повишаване на инфлацията за инвеститорите все по-важни са насоките на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) за паричната политика. Засега ФЕД уверява, че няма основания за намаляване на покупките на активи. В динамичната среда на финансовите пазари мениджмънтът на УД „Компас Инвест“ следва стратегията си за изграждане на диверсифицирани портфейли, селектирайки компании с дългосрочен потенциал за растеж.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Глобъл Трендс"
ДФ „Компас Глобъл Трендс“ приключи месеца с цена на един дял от 1.5334 лв., което е ръст от 6.37% за месеца и 3.89% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 1 април 2014г.  до 30 Април 2021г.


ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДФ "Компас Евроселект"
ДФ „Компас Евроселект“ приключи месеца с цена на един дял от 1.0207 EUR, което е ръст от 3.37% за месеца и 2.01% спрямо началото на годината.

Цена за един дял на фонда за периода от 16 юли 2018г.  до 30 Април 2021г.


Запознайте се по-подробно с представянето на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект през април, и разберете повече относно развитието на глобалните финансови пазари и очакванията на мениджмънта ТУК.