Направи запитване

Инфлацията в САЩ и еврозоната расте. Компаниите в глобалния индекс S&P 500 с по-добри резултати от прогнозните.

Дек. 13, 2021
Месечен бюлетин

ПАЗАРЕН КОМЕНТАР

Разпространението на новия вариант на COVID-19 – Омикрон и опасенията за нови рестрикции се отразиха негативно върху пазарите към края на месеца. Сред водещите теми продължава да бъде нарастващата инфлация в САЩ и еврозоната, което води до промяна в очакванията относно паричните политики на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Към края на ноември повечето компании публикуваха резултати за третото тримесечие на годината. Въпреки трудностите, свързани с веригите на доставки и високите цени на суровините, над 80% от компаниите в индекса S&P 500 са реализирали по-добри резултати от прогнозите за третото тримесечие.

Добрите корпоративни резултати са в унисон с подобряващия се пазар на труда в САЩ. Броят на молбите за безработица през ноември е останал по-нисък от очакваното, което заедно с динамиката на темпа на инфлация дава основание за затягане на паричната политика. ФЕД от своя страна обяви намерение за редуциране на програмата за покупки на активи и пълното ѝ прекратяване по-ранно от първоначално планираното. Окончателното решение се очаква да бъде взето на заседанието на 14-15 декември.

В еврозоната инфлацията нарасна с 4.9% през ноември, движена от ръста в цените на енергията. Появата на Oмикрон варианта и опасностите от нарастващата инфлацията затрудняват предстоящото решение от страна на ЕЦБ относно програмата за изкупуване на активи, планирано за 16 декември. Перспективата за увеличаване на лихвените проценти остава малко вероятна.

В Китай настроенията на производителите са се подобрили през ноември, което е в резултат от отшумяващата енергийна криза в региона. Перспективите пред производството се очаква да се подобрят, въпреки продължаващата регулаторна несигурност. Ключов въпрос за инвеститорите продължава да бъде и финансовото състояние на най-голямата строителна компания в страната.

ПРЕДСТАВЯНЕ

ДФ „Компас Глобъл Трендс“ приключи месеца с цена на един дял от 1.6342 лв., което е -2.95% за месеца и ръст от 10.72% спрямо началото на годината.
Цена за един дял на фонда за периода от 1 април 2014г. до 30 ноември 2021г.
ДФ „Компас Евроселект“ приключи месеца с цена на един дял от 1.0816 EUR, което е -2.02% за месеца и ръст от 8.10% спрямо началото на годината.
Цена за един дял на фонда за периода от 16 юли 2018г. до 30 ноември 2021г.Запознайте се по-подробно с представянето на ДФ Компас Глобъл Трендс и ДФ Компас Евроселект през ноември 2021 и разберете повече относно развитието на глобалните финансови пазари и очакванията на мениджмънта ТУК.