Направи запитване

Дяловете на ДФ „Компас Евроселект“ отчетоха ръст на стойността си от 10.67% към края на октомври спрямо началото на годината

Ноем. 08, 2019
Месечен бюлетин 10.2019
ДФ „Компас Евроселект“ задържа ръст от над 10% спрямо началото на годината, въпреки негативния месец за портфейла от ценни книжа. През октомври водещите индекси върху акции на развитите пазари отчетоха повишение. Изключение беше лондонският индекс FTSE, който понижи стойността си с -2.16% предвид Brexit и поскъпването на британския паунд.
 
През октомври най-голям ръст на акциите в портфейла на ДФ „Компас Евроселект“ реализираха: френската компания за луксозни стоки Kering (+10.2% в евро), ирландската Smurfit Kappa (+9.5% в евро) и финландската UPM-Kymmene Oyj (+7.5% в евро), преработващи дървен материал, световният лидер в производството на зъбни импланти Straumann Holding (+6.3% в евро) и германският производител на медицинска апаратура Siemens Healthineers AG (+5.5% в евро).
 
Макар през изминалия месец да наблюдавахме положително развитие на преговорите между САЩ и Китай, все още предстои изясняване на точните параметри на първа фаза на потенциалното споразумение. Завишените геополитически рискове и слабите данни за икономиката на еврозоната продължават да допринасят за волатилността на финансовите пазари в Европа (всички компании в портфейла на ДФ „Компас Евроселект“ са базирани в Европа). В този контекст макар портфейла на ДФ „Компас Евроселект“ да не е изолиран от краткосрочни колебания в стойността, селекцията от компании в него има потенциал за значителен ръст в дългосрочен план предвид фундаменталните си характеристики.
 
Ако желаете да се запознаете по-подробно с представянето на ДФ Компас Евроселект през септември, както и да получите повече информация относно развитието на глобалните финансови пазари и очакванията на мениджмънта, моля кликнете ТУК, за да разгледате целия бюлетин в PDF формат.