Направи запитване

Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на Compass Invest, с участие в предаването на Bloomberg TV "В развитие"

Фев. 26, 2020
Interview
Вече станахме свидетели на 10-процентна корекция на пазарите, не е невъзможно да има още разпродажби и тя да се задълбочи. В рамките на 10-14 дни обаче вероятно това ще отшуми, тъй като тогава ще има повече яснота около коронавируса. Това каза Драгомир Великов - главен инвестиционен мениджър, Compass Invest, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.
„Виждаме наченки на нормализацията в Китай. Въпросът е доколко другите страни ще успеят да приложат мерки срещу заразата, подобни на китайските“.
По думите на госта коронавирусът със сигурност ще има отражение върху икономиката през първото тримесечие, вероятно и през второто.
Той отбеляза, че за момента Compass Invest няма никаква промяна по отношения на инвестиционните си планове.
„Анализираме портфейлите, кои ще бъдат пострадалите в случай на най-лошия сценарий – рецесия в Европейския съюз и еврозоната“, коментира Великов.
По негови думи най-неблагоприятно ще е отражението на епидемията върху туристическите компании, както и тези за потребителски стоки. „Има компании, които би трябвало да са позитивно повлияни – например тези от гейминг индустрията, дружествата за електронна търговия, както и за доставка на храна“, допълни гостът.
Великов коментира и причината за увеличения интерес на фондовете на Compass Invest към технологичния сектор. „Част от технологичните компании имат уникални предимства да се възползват от всички трендове. Те са със стабилен паричен поток, много често с нисък или нулев дълг“, обясни той.
Според госта структурата на капиталовия пазар у нас трябва да се подобри, за да улесни външните инвеститори.
„Затруднявайки достъпа до пазара, идва ликвидността. Докато няма свеж ресурс, не можем да видим значителен ръст“, каза още Великов.

Гледайте цялото интервю ТУК.