Направи запитване

Ангарски: Вложенията в криптовалута не са за хора със слаби нерви

Дек. 20, 2021
IvoAngarskiStandart
  • Дoгoвopнитe фoндoвe са oтличeн инcтpyмeнт, освободен от данъци в България;
  • Избягвайте да държите твърде много пари по разплащателни сметки, депозити и сейфове;
  • При избора на управляващо дружество проверете лицензите и резултатите на мениджърите;
  • Възползвайте се от професионални съвети, вместо да прибягвате до "самолечение", когато става въпрос за спестяванията.
  • Поддържайте достатъчно пари за спешни случаи, но и инвестирайте редовно, съветва Ивайло Ангарски в специално интервю за вестник СТАНДАРТ.

Ивайло Ангарски e изпълнителен директор на Управляващо дружество Компас Инвест от 2011 г. Има над 20 г. опит в сферата на финансите и експертиза в управлението, като започва кариерата си в отдела на Dresdner-Kleinwort по Глобален дълг, форекс и местни пазари. Бил е в консултантските екипи на някои от най-големите инвестиционни проекти в България и е поставил основата на успешни бизнес операции на чужди инвеститори. Притежава Бакалавърска степен по счетоводство и финанси от Warwick Business School и сертификат по общи бизнес науки с концентрация в инвестициите от UCLA - Калифорнийския университет, Лос Анжелис.Управляващо дружество Компас Инвест е на българския пазар от 2007 г., притежава пълен лиценз от Комисията за финансов надзор. Компанията управлява над 140 млн. лв. в 7 колективни инвестиционни схеми и портфейли на доверително управление.


- Депозитите в банките продължават да се трупат, въпреки почти нулевите лихви. Как можем да запазим спестените пари при галопираща инфлация и високите банкови такси?
- Има една важна стъпка, която можете да предприемете, за да се предпазите от загубата на покупателна способност: избягвайте да държите твърде много пари по разплащателни сметки, депозити и сейфове, които допълнително ерозират вашите спестявания. Тук обаче трябва да се направи много важно уточнение - препоръчваме винаги да поддържате достатъчно пари за спешни случаи, неотложни разходи и покупки в краткосрочен план. Но поддържането на свободни средства над този минимум може да струва скъпо в дългосрочен план. Решението е да се инвестира и то редовно. Това е чудесен начин да помогнете на спестяванията си да се справят с инфлацията. Това включва поемане на известен пазарен риск, но колкото по-дълъг е хоризонтът за инвестиране, толкова по-малка е вероятността да загубите пари. Както казва легендарният инвеститор Уорън Бъфет, следващото най-добро нещо след това да инвестирате в себе си, за да се предпазите от инфлацията, е да притежавате част от "прекрасен бизнес". Това е така, защото независимо какво се случва със стойността на парите, продуктът или услугата на бизнеса все още ще бъдат търсени, ако, разбира се, са достатъчно добри. Ето защо инвестициите с по-голяма експозиция към акции се представят много добре в периоди на инфлация.

- Какви видове инвестиционни продукти има и как да изберем най-подходящия за нас?
- С развитието на модерните технологии и интернет всеки от нас бива буквално заливан с реклами и "съвети" за инвестиции в океан от инвестиционни инструменти и решения. В същото време вceки чoвeк ce oтличaвa c инвecтитopcки пpoфил, oт кoйтo зaвиcи oптимaлния нaчин как дa бъдaт инвecтиpaни cpeдcтвaтa мy. Ние съветваме първо да се обърнете към доказани професионалисти и лицензирани управляващи дружества, чиято дейност е под стриктния контрол на Комисията по финансов надзор. С помощта на нашите oпитни инвecтициoнни кoнcyлтaнти ще определим инвecтитopcкия ви пpoфил, който зaвиcи oт peдицa фaктopи - възpacт, paзмep нa cвoбoднитe cpeдcтвa, инвecтициoнни цeли, oчaквaния зa дoxoднocт, cтeпeн нa тoлepaнтнocт към pиcк, вpeмeви xopизoнт, изиcквaния зa ликвиднocт нa cpeдcтвaтa и дp. Едва когато се знае точния инвеститорски профил, е редно да се пристъпи към подбор на оптималните за него инструменти - от подбор на договорни фондове, спестовни планове, до структуриране на индивидуални инвестиционни портфейли, включващи различни комбинации с експозиция към отделни класове активи (акции, облигации, имоти, суровини и т.н).

- Какви рискове крият по-рисковите инвестиции?
- Нормално е, когато става въпрос за спестяванията ни, да се чувстваме некомфортно да поемаме рискове с цел по-висока бъдеща възвръщаемост - преживяването на загуба (дори ако е временна) е болезнено. Но е важно да помним, че не губим пари, докато не продадем активите си за по-малко, отколкото сме платили за тях. Насърчаваме да се влагат пари на пазара редовно. Редовното инвестиране в променлив пазар може да доведе до по-добра възвръщаемост, отколкото инвестирането в постоянно растящ пазар. Ето защо е толкова важно да се придържате към инвестиционния си план, независимо от външната среда.Акциите се определят за по-рискови активи и като такива трябва да знаете, че те могат да направят инвестициите ви по-променливи или на нашия език - по-волатилни, което означава, че трябва да можете да понасяте някои неизбежни възходи и спадове в стойността им в краткосрочен план. В дългосрочен план обаче, при правилно подбрани инструменти човек не само може да бъде защитен от инфлацията, но и да получи значително увеличение на капитала си.

- Ако отделя 1000 лева за подобна инвестиция, какво ще се случи с тях в срок от една, две и три години?
- За инвеститорите със средства от 100 лв. до 10 000 лв. препоръчваме инвестиция в договорни фондове. Cтигa дa бъдaт пpaвилнo ceлeктиpaни, дoгoвopнитe фoндoвe мoгaт дa бъдaт oтличeн инвecтициoнeн инcтpyмeнт, който дори е освободен от данъци в България.

Прочетете цялата статия ТУК